OSMTH în România

ORDINUL SUPREM MILITAR AL TEMPLULUI DIN IERUSALIM este organizat astazi in conformitate cu uzantele tarilor unde are reprezentare si conform cu legislatia in vigoare. OSMTH nu este un ordin initiatic si nu are forme specifice de recunoastere pentru membrii. El este un Ordin cavaleresc public, iar actiunile sale se manifesta in spiritul idealurilor cavaleresti imprimate de la data infiintarii lui in anul 1118 A.D.. Ordinul a fost reformat in timpul lui Napoleon de catre Marele Maestru Bernard Fabre-Palaprat, astfel incat componenta lui militara s-a estompat in favoarea menirii sale ospitaliere si ca for interecumenic in sprijinul religiei crestine.

Ordinul s-a perpetuat de-a lungul secolelor sub diverse forme, ascuns sub diferite embleme si alegorii ajungand astazi sa se infatiseze lumii fara mistere. O.S.M.T.H este destinat exclusiv exercitarii virtutilor religioase , morale si patriotice, cinstirii sfintei religii crestine, apararii celor oprimati si sprijinirii celor nefericiti. Ordinul, prin juramintele sale, care se fac pe Sfanta Evanghelie si Sfanta Cruce, leaga pe toti membrii sai intr-un spirit fratern, pentru realizarea scopurilor propuse.

Ritualul investirii este simplu si natural, se desfasoara de preferinta intr-o biserica crestina sau in prezenta unui preot, si presupune doua momente esentiale:
1. Penitenta si intoarcerea privirilor catre trecut
2. Investirea si innobilarea propriuzisa “In numele Dumnezeului Atotputernic,  ….. In numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh”. Ceremonialul este unul obisnuit cavaleresc, practicat si in alte Ordine crestine la curtile regilor actuali.

Spre deosebire de Ordinul Sfantului Ioan (Cavalerii de Malta), care are ambasade diplomatice in tarile unde activeaza (si in Romania), O.S.M.T.H. are ambasadori pe langa Bisericile Crestine universal acceptate. Ordinul este raspandit in peste 40 de state si colaboreaza cu organisme internationale in vederea realizarii scopurilor propuse. Ordinul este recunoscut oficial de toate guvernele tarilor unde activeaza cat si de tari unde nu este inca prezent. Chiar Romania a primit la un moment dat un sprijin din partea O.S.M.T.H, moment in care Ministerul de Externe a transmis pe cale diplomatica multumirile cuvenite.

La nivel statal Ordinul functioneaza ca un O.N.G., deruland diferite programe nationale si internationale provenite prin aceasta filiera.

Ordinul nu este o organizatie masonica si nici de alt tip legat de francmasonerie, el are propria identitate si propriile forme de organizare. Deasemenea O.S.M.T.H. nu are nici o legatura cu grade initiatice ale altor Ordine sau Rituri care au denumiri asemanatoare, si considera, in masura in care aceste Ordine sunt Ordine Initiatice, ca este de datoria lor de a prezenta membrilor, la un anumit nivel de cunoastere, diferitele curente care au avut si au un rol important in istorie si in prezent.

Fara a minimaliza importanta vreunui Ordin, indiferent de numarul membrilor sau influenta acestuia, in multe tari el colaboreaza pe diferite programe si cu alte organizatii fraternale, in masura in care exista scopuri comune. O.S.M.T.H. nu are pretentia de a-si aroga de unul singur merite in actiunile de sprijin al dezvoltarii umanitatii si nici nu-si atribuie calitati de subordonare fata de alte Ordine, lasand membrilor libertatea de a se manifesta in cadrul acestora, fara a le impune sau a le recomanda adeziunea lor la alte organisme, atata timp cat nu lezeaza principiile sustinute in Statutul sau.

In Romania, singura forma organizationala recunoscuta international este Asociatia “Magnus Prioratus Romaniae”, avand ca membrii frati si surori investiti regulamentar sub obedienta de Porto, sediul actual al Marelui Magisterium si al Altetei Sale Marele Maestru si Principe Regent al Ordinului Suprem Militar al Templului din Ierusalim Dom Fernando Pinto De Sousa Fontes. In 2003 A.D., Marele Maestru a instituit pro tempore Marele Ballivat al Romaniei, urmand ca in iulie 2004 sa fie constituit Marele Priorat al Romaniei. De asemenea, cu acceptul Marelui Maestru si Principe Regent, in septembrie 2006 a fost constituit Marele Priorat Magistral al Romaniei, care a consfintit existenta cu puteri depline a Ordinului in tara noastra.

Deviza Ordinului, pastrata din vechime, intareste inca o data menirea lui actuala si scopul existentei sale.

Dan Vasiliu
Cav. Magnae Crucis