Într-o societate bulversată de accesul suprasaturat la informație, cu impact major în  formarea conștiințelor, generațiile tinere par să cadă pradă mimetismului seducător indus de trend-uri care nu și pot afla ”ADN-ul cultural” pe meleagurile noastre și nu produc nici vreun efect miraculos de progres, pe care ar trebui neapărat să fim capabili să-l înțelegem, să-l consimțim și să-l acceptăm. Recentele evenimente prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la realizarea Marii Uniri au relevat deopotrivă atitudini de pietate și venerație, dar și de vinovată si revoltătoare desconsiderare a tot ceea ce s-a realizat în țara aceasta prin jerfă.

Fără a insista pe vreun studiu de caz în acest sens, Dumitru Grigore, autorul acestei prelegeri, ne va introduce în universul mecanismelor psihofiziologice și spirituale ale manifestărilor atitudinale în fața jertfei eroice, care prin forța ei transfiguratoare, poate să nască elite autentice și caractere morale înalte.

Tematica prezentei prelegeri se înscrie în logica ciclului de conferințe cu conținut interdisciplinar inițiate în Cluj-Napoca, pe care autorul Dumitru Grigore le-a susținut pe parcursul ultimilor ani.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.